Ina Brouwer

Advocaat

Ina Brouwer specialiseert zich in het privacy recht, het auteursrecht en vraagstukken van intellectueel eigendom. Ze heeft op het gebied van privacy veel ervaring met de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en procedeert op dit terrein zowel bij de Autoriteit Persoonsgegevens als bij de civiele rechter. Daarbij gaat het om inbreuk op de AVG maar ook om verwijderingsverzoeken, bijvoorbeeld bij een zoekmachine als Google.

Ina Brouwer is sinds 2014 terug in de advocatuur, na een loopbaan als Kamerlid en als topambtenaar bij het ministerie van Sociale Zaken. In die functies vertegenwoordigde ze ook Nederland bij de VN en de EU.
“Advocaat zijn is voor mij vooral een maatschappelijk beroep. Je dient het recht. Daarbij heb ik gekozen voor gebieden die mijn persoonlijke interesse hebben. Intellectueel eigendom, contractenrecht voor kunstenaars, privacybescherming.

Creatief persoon is kwetsbaar

Als je een creatief persoon bent, betekent dat in deze tijd ook dat je kwetsbaar bent. Professionals, kleine bedrijven; ze maken nog al eens mee dat grote, soms internationale, partijen er met hun intellectueel eigendom vandoor gaan. Ik kan me goed voorstellen dat je daar verontwaardigd over bent. Zoals ik me ook heel goed kan voorstellen dat mensen hun privacy willen beschermen in een wereld waarin er zoveel persoonlijke informatie beschikbaar is die economisch wordt gebruikt. Ik behandel verschillende zaken; van verwijderingsverzoeken bij Google tot geschillen over het ophangen van beveiligingscamera’s.

Persoonsgegevens patiënten

In de medische wereld gebeurt het nogal eens dat persoonsgegevens van patiënten te makkelijk worden gedeeld. Ik merk dat mensen daar steeds kritischer op worden. Bedrijven vragen mij daarom ook advies om na te gaan of ze wel voldoen aan de privacywetgeving.
Verder heb ik bekende kunstenaars als klant, vooral in de muziek en de film. Het is een sector die me interesseert omdat ik van jongs af aan omringd ben door echte creatievelingen. Daar heb ik gevoel voor.

Toegankelijk en kritisch

Als ik in gesprek ga met een cliënt ben ik toegankelijk, maar ook kritisch. Omdat ik graag een echt resultaat binnenhaal. Ik wil mijn tijd en energie gebruiken voor zaken die nut hebben, en die bijdragen aan rechtvaardigheid. Natuurlijk staat het belang van de cliënt voorop, maar ik ga ook weleens in tegen een al te emotionele gedachtegang. Heeft deze actie echt zin, vraag ik dan. En als iemand een conflict aan zichzelf te wijten heeft, zeg ik dat ook. Achteraf zijn mensen daar dankbaar voor, merk ik.
Als een kleine ondernemer benadeeld wordt door een grote partij die denkt: ach, die ondernemer gaat toch niet tegen ons procederen, dan haal ik alles uit de kast om bijvoorbeeld een flinke schadevergoeding te bereiken. Dan ben ik net een detective, ik onderzoek alles.

Maatschappelijk nut

De advocatuur is voor mij ook een intellectuele oefening. Ik geniet ervan om na te denken over ingewikkelde problemen. Ontdek ik daarbij iets in het belang van een cliënt, dan heb ik iets intellectueels gedaan dat tegelijk maatschappelijk nut heeft. Als ik daar dan ook nog een goed gesprek over kan hebben met bijvoorbeeld een collega, heb ik echt een mooie dag! Ontspannen doe ik met muziek. Ik speel piano en saxofoon en ik zing. Ik zou graag in een bandje willen meedoen, dat lijkt me heel leuk.”

Opleiding:

  • Groningen, Algemeen Nederlands Recht

Lidmaatschappen:

  • Lid Raad van Advies Hogiaf, cross-culturele en multisectorale ondernemersvereniging
  • Juridisch adviseur PrivacyCompass, vanaf maart 2017
  • Bestuurslid Imaginary Landscapes, stichting voor muziek en literatuur