Jelmer Overdijk

Advocaat

Jelmer Overdijk

Advocaat

Jelmer Overdijk is sinds januari 2016 verbonden aan Van Till advocaten, waar hij deel uitmaakt van de sectie vastgoed. Jelmer voert een algemene civiele praktijk, met de nadruk op onroerend goed. Daarnaast houdt Jelmer zich in het bijzonder bezig met het aanbestedingsrecht.

Aanbestedingsrecht

“Ik ben als advocaat begonnen in het handelsrecht. Daardoor heb ik veel ervaring opgedaan met contracteren. Die kennis is nuttig in de aanbestedingspraktijk, die veel meer omvat dan alleen de Aanbestedingswet. Een aanbesteding is niets anders dan een offerteproces om te komen tot een contract tussen een aanbestedende dienst en een ondernemer. De fase die daarna komt is dus minstens zo belangrijk: de uitvoering van dat contract. Door de ervaring die ik heb opgedaan in de commerciële advies- en procespraktijk kan ik cliënten niet alleen tijdens het aanbestedingstraject helpen, maar ook als er problemen ontstaan nadat de opdracht aan hen is gegund.

De meeste genoegdoening haal ik uit bijstaan van inschrijvers uit het midden- en kleinbedrijf. Aan een ogenschijnlijk recht-toe-recht-aan opdracht gaat niet zelden een complex inschrijvingstraject vooraf, waarin plannen van aanpak, verbeterplannen, uiteenzettingen over de bijdrage aan duurzaamheids- en maatschappelijke doelstellingen, een rol spelen. En laat dat nu juist een onderdeel van de aanbesteding zijn waar de MKB-ondernemer snel de mist ingaat. De gemiddelde MKB-er heeft nu eenmaal geen team van tendermanagers, die hun volledige aandacht kunnen wijden aan het voorbereiden van een inschrijving. Een kleine fout in de inschrijving is snel gemaakt, maar wordt vaak hard afgestraft door de aanbestedende dienst met een uitsluiting van verdere deelname aan de aanbesteding. Een zware sanctie, die niet altijd terecht is. Het mooie aan mijn werk is dat je ervoor kunt zorgen dat zo’n beslissing dan wordt teruggedraaid.

Rechtswinkel

“Tijdens mijn studie ging ik werken bij de rechtswinkel in Amsterdam, waar gratis rechtshulp wordt aangeboden. Daar kreeg ik voor de eerste keer de mogelijkheid om een procedure voor de rechtbank te voeren. Mijn passie voor de advocatuur is daar ontstaan.”

Van Till advocaten

“Via mijn universitair hoofddocent ondernemingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) kwam ik bij Van Till terecht. Het kantoor sprak mij meteen aan. Ik heb als onderdeel van mijn master commerciële rechtspraktijk Van Till benaderd voor een stage in september 2015. Vrij snel daarna ging er iemand weg en kon ik gelijk na mijn studie hier als advocaat aan de slag.”

“Ik heb het bij Van Till erg naar mijn zin. De cultuur van een middelgroot kantoor past erg bij mij. Ik houd van korte lijnen. De structuur hier is vrij plat, niet hiërarchisch en open. De kennisoverdracht tussen partners en jongere medewerkers gaat hier daarom snel en direct. Er is ruimte om vragen te stellen en veel te leren.”

Opleiding:

  • Universiteit van Tilburg
  • Universiteit van Amsterdam
  • Karelsuniversiteit Praag
  • Grotius specialisatieopleiding Europees & Nederlands Aanbestedingsrecht

Lidmaatschappen:

  • Lid Vereniging voor Aanbestedingsrecht (NVvA)
  • Ronde Tafel Amsterdam