Paul Holtrop

Partner

Paul Holtrop

Partner

Paul Holtrop is sinds 2000 werkzaam bij Van Till. Hij adviseert en procedeert voor ondernemingen met als specialisme het handelsrecht (agentuurrecht, distributierecht en franchiserecht).

“Mijn cliënten werken in de handelsketen. Het zijn vaak enthousiaste mensen. Ze zijn fabrikanten of importeurs, maar ook handelsagenten, franchisenemers en -gevers in binnen- en buitenland. In Nederland produceren we relatief weinig dus veel producten die we gebruiken komen van buiten ons land. Het kan gaan om papier uit Zweden, wijn uit Spanje of kleding uit Italië. Nederlanders hebben een echte handelsgeest, gaan de hele wereld over en durven te pionieren. Ik houd wel van lef ”

Bedrijfskunde

“Ik heb rechten gestudeerd maar als ik nu had moeten kiezen, zou het zomaar kunnen zijn dat ik bedrijfskunde zou gaan studeren. Ik vind het namelijk interessant te weten waarom een bedrijf het goed doet in zijn branche. Ik wil de branches waar mijn cliënten in werken altijd graag leren kennen. Wie zijn de belangrijkste spelers en waarom? Welke ontwikkelingen spelen er?”

Aanpakken

“Als mijn cliënten een geschil hebben, willen ze snel een goede deal en door met de business. De dingen aanpakken, dat past goed bij me. Mijn rol als advocaat is naast een juridische ook een adviserende. Ik ben voor veel cliënten een soort sparringspartner waarbij zij zaken tegen mij aanhouden. Soms zoekt een cliënt bevestiging, soms wordt om mijn persoonlijke mening gevraagd. Bijvoorbeeld of het verstandig is om een winkel wel of niet te sluiten. Of dat een cliënt zich afvraagt of het beter is om te stoppen met zijn importeur.”

Ondernemingen adviseren

“Ik adviseer ook startende ondernemingen over tal van zaken en geef regelmatig trainingen aan mensen die een eigen bedrijf willen opzetten. Een deel van mijn boodschap is dat een cursist eerst moet uitvinden of hij of zij wel geschikt is als ondernemer. Iets niet doorzetten kan ook een goed advies zijn. Soms is het verstandiger om als handelsagent te beginnen en niet meteen als franchisenemer.”

Onderscheidend kantoor

“Ik ben in 2000 gevraagd om bij Van Till te komen werken. Ik werkte bij een groot kantoor en was ambitieus. Maar toch twijfelde ik: wilde ik dit wel, onderdeel zijn van een logge reus of meer zelfstandig ondernemer zijn en mijn eigen plan trekken? Ik koos voor het laatste; de beste stap die ik ooit heb gezet. Van Till advocaten is in alle opzichten een onderscheidend kantoor. Aandacht voor rechtsgebieden die anderen kantoren niet hebben, goede kwaliteit en we hebben écht goede mensen.”

Opleiding:

  • Rijksuniversiteit Groningen

Secretaris van: