Rogier Loosen

Partner

Rogier Loosen adviseert en procedeert op het gebied van het ondernemingsrecht, waaronder het vennootschapsrecht, fusies, overnames en geschillen. Hij is vaak internationaal werkzaam en tevens advocaat in Frankrijk.

“Ik ben de Franse markt bij toeval ingerold. Als beginnend advocaat bij een internationaal kantoor stond ik op het punt naar hun buitenpost in New York te worden uitgezonden. Ineens kwam daar een fusie tussen met een ander kantoor met een Franse vestiging. Ik was mijn koffers al aan het inpakken toen mij werd gevraagd of ik in plaats van naar New York naar Parijs wilde, op de sectie ondernemingsrecht. Ik heb maar kort geaarzeld.”

Parijse advocatuur en Frans recht

“Vanaf de eerste dag in Parijs heb ik mij ondergedompeld in het Franse leven. Zo heb ik de taal en de cultuur zo snel mogelijk geleerd. Ik stond in Parijs Franse bedrijven bij die te maken kregen met Nederlands recht. Bijvoorbeeld omdat ze hier wilden investeren of te maken kregen met geschillen met een dochteronderneming. Andersom heb ik vanwege de toelating tot de Parijse advocatuur Frans recht gestudeerd en sta ik sindsdien Nederlandse bedrijven juridisch ook ín Frankrijk bij. Ik ken de Franse cultuur goed en spreek de taal.”

Overstap Van Till advocaten

“Na zes jaar Parijs ben ik weer naar Nederland teruggekeerd om met drie andere advocaten een eigen kantoor te beginnen op het gebied van financieel en ondernemersrecht. In 2008 ben ik overgestapt naar Van Till. Het kantoor heeft een perfecte maat, is niet te groot en niet te klein. De sfeer hier is prettig. We werken in een serieuze omgeving maar maken tegelijkertijd ook veel plezier.”

Overnames, fusies en joint-ventures

“Een groot deel van mijn werk bestaat uit het juridisch begeleiden van overnames, fusies en  joint-ventures en van kwesties als geschillen tussen aandeelhouders en het opstellen van contracten. Dit doe ik voor de Nederlandse en de Franse markt. Ongeveer de helft van mijn praktijk beslaat nog steeds zaken met Frankrijk. Ik help de juridische geschillen op te lossen en de cultuurverschillen te overbruggen.”

Zakendoen in Frankrijk

“Fransen doen op een andere manier zaken dan wij. Het zijn de bekende clichés, maar die gelden tot op zekere hoogte nog steeds. Franse organisaties zijn over het algemeen hiërarchischer dan Nederlandse. Het organiseren van tegenspraak is in Nederland gemeengoed, in Frankrijk minder. Degene die aan de onderhandelingstafel zit, is niet altijd degene die de beslissingen mag nemen. Voor Nederlanders is dat soms moeilijk manoeuvreren. Daar bereid ik mensen op voor en dat proces begeleid ik.

Contracten maken

“Het meest boeiende aan het inhoudelijke deel van mijn werk vind ik contracten maken. Ik vind het een uitdaging om een mooie, goed doordachte overeenkomst in elkaar te zetten: consequent en goed opgebouwd op een zodanige manier dat dit niet leidt tot misverstanden of interpretatieverschillen. Een goed contract moet staan als een huis en dat is geen eenvoudige opgave.”

Opleiding:

  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • Grotius Academie (volledig 1-jaars curriculum in 1987)
  • Examen  d’aptitude du barreau de Paris

Lidmaatschappen: 

  • Lid van de Vereniging Corporate Litigation (VCL)
  • Lid van diverse (specialisten)verenigingen en van het netwerk le Gap
  • Lid van de Nederlandse Juristen-Vereniging