Solange Drieshen

Advocaat

Solange Drieshen is advocaat met als specialisatie strafrecht en bestuursrecht. Zij houdt zich bezig met alle stadia van bestuursrechtelijk toezicht en handhaving, waaronder bestuurlijk sanctierecht, openbare orderecht, Wet Bibob, omgevingsrecht (vergunningen, bestemmingsplannen) en overheidsaansprakelijkheid. Daarnaast behandelt Solange zaken op de terreinen van het commune strafrecht en ondernemingsstrafrecht.

“Op de middelbare school besloot ik dat ik advocaat wilde worden. Tijdens mijn studie was ik onder andere actief voor een rechtswinkel. Dat was een nuttige ervaring.

Voor de duvel niet bang

Ik kan wel stellen dat ik veel zelfvertrouwen heb. Ik ben voor de duvel niet bang, je kan mij bij iedereen neerzetten. Ik ben nogal direct, maar ik kan me goed in mensen verplaatsen. Dat leer je ook op de opleiding. Tegelijk ben ik authentiek, ik denk niet snel: dit onderwerp is te gevoelig, daar moeten we het maar niet over hebben. Ik zeg het ook gewoon als ik denk dat een cliënt iets voor me verbergt. Ik ben gedreven, voor mij gaat kwaliteit boven alles.

Alles eruit halen

Dat leidt tot resultaat. Onlangs had ik nog een zaak die eindigde in een vrijspraak. Daarbij complimenteerde de rechter me met de woorden ‘u heeft wel echt alles uit het dossier gehaald.’ Dat vind ik vanzelfsprekend, antwoordde ik.
Ik heb een grote passie voor zowel het bestuursrecht als het strafrecht. Bij mijn werkzaamheden is dit een unieke en waardevolle combinatie. Ik doe allerhande strafzaken, in beginsel treed ik op voor ondernemingen maar ook voor particulieren. Denk aan het verkeersstrafrecht. Daarnaast komen er vaak Bibob-zaken langs, en bestuurlijke boetes.

Overheid en particulier

Privaatrecht betreft vooral conflicten van burgers onderling. Het interessante van publiek recht (strafrecht en bestuursrecht) vind ik dat daarbij de vraag aan de orde is: houdt de overheid zich aan haar eigen regels? Wanneer je als particulier door de overheid slecht behandeld wordt, vind ik dat van een andere orde dan een conflict tussen twee particulieren.

Vrijspraak

Gesprekken met klanten bereid ik altijd goed voor. Meestal heb ik daardoor al een beeld van wat ik voor iemand kan doen. Mijn inzet is: het maximale eruit halen. Onlangs leidde dat nog tot vrijspraak van iemand die met veel alcohol op had gereden, omdat er een fout was gemaakt in het alcoholonderzoek. Dat was voor deze cliënt heel belangrijk.

Ik wil eerlijk zijn

Kijk, op zo’n moment verdedig ik niet de daad, maar de dader. Ik ben heel open-minded. Ik vraag me wel altijd af: ben ik de goede belangenbehartiger voor deze cliënt? Twijfel ik daaraan, dan bespreek ik dat en zoeken we eventueel iemand anders binnen ons kantoor. Als ik na afloop van een zaak in de spiegel kijk wil ik altijd kunnen zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zat.

Alert en scherp

Ontspanning vind ik in gezelligheid met mijn vriend, met vriendinnen, met mijn kat en in hardlopen. Een grote passie van mij is toch wel muziek, zowel beluisteren als zingen. Dat laatste kunnen mijn collega’s beamen! Mijn muzikale voorkeur is breed en omvat bijna alle genres, van oude muziek (Fleetwood Mac) tot modern (Florence and the Machine). En ik doe graag aan yoga. Bij mijn werk ben ik altijd alert en scherp, yoga is dan heel ontspannend.”

Opleiding:

  • Nijmegen, master Strafrecht en Staats- en Bestuursrecht

Lidmaatschappen:

  • Lid van de Vereniging voor Bestuursrecht

Neem contact op

Solange staat bestuursorganen, ondernemingen en particulieren bij in verschillende stadia van toezicht tot en met handhaving. Heeft u vragen? Stel die gerust aan haar.

T: +31204700177
E: s.drieshen@vantill.nl