Solange Drieshen

Advocaat

Solange Drieshen

Advocaat

Solange Drieshen is advocaat met als specialisatie strafrecht en bestuursrecht. Zij houdt zich bezig met alle stadia van bestuursrechtelijk toezicht en handhaving, waaronder bestuurlijk sanctierecht, openbare orderecht, Wet Bibob, omgevingsrecht (vergunningen, bestemmingsplannen) en overheidsaansprakelijkheid. Daarnaast behandelt Solange zaken op het terrein van het ondernemingsstrafrecht.

Voor de duvel niet bang

“Ik kan wel stellen dat ik veel zelfvertrouwen heb. Ik ben voor de duvel niet bang, je kan mij bij iedereen neerzetten. Ik ben nogal direct, maar ik kan me goed in mensen verplaatsen. Ik ben gedreven om voor een cliënt het maximaal haalbare resultaat te behalen, voor mij gaat kwaliteit boven alles.”

Alles eruit halen

Dat leidt tot resultaat. Onlangs had ik nog een zaak die eindigde in een vrijspraak. Daarbij complimenteerde de rechter me met de woorden ‘u heeft wel echt alles uit het dossier gehaald.’ Dat vind ik vanzelfsprekend, antwoordde ik.

Ik heb een grote passie voor zowel het bestuursrecht als het strafrecht. Bij mijn werkzaamheden is dit een unieke en waardevolle combinatie. In bestuursrechtelijke procedures gelden in bepaalde gevallen ‘strafrechtelijk getinte waarborgen’ hetgeen betekent dat een overheidsorgaan rekening moet houden met specifieke rechten van een betrokkene. Ik houd mij bovendien bezig met zaken op het snijvlak tussen het bestuurs- en strafrecht (ook wel: bestuursstrafrecht), bijvoorbeeld op het terrein van de wet Bibob (intrekking/weigering vergunningen). Andersom is in strafrechtelijke procedures mijn bestuursrechtelijke kennis een pré, bijvoorbeeld als aan de opsporing (strafrecht) een bestuursrechtelijk traject (controle, handhaving) is voorafgegaan. Ik verleen bijstand aan zowel ondernemingen als particulieren.

Overheid en particulier

Privaatrecht betreft vooral conflicten van burgers onderling. Het interessante van publiek recht (strafrecht en bestuursrecht) vind ik dat daarbij de vraag aan de orde is: houdt de overheid zich aan haar eigen regels? Wanneer je als particulier door de overheid slecht behandeld wordt, vind ik dat van een andere orde dan een conflict tussen twee particulieren.

Vrijspraak

Gesprekken met klanten bereid ik altijd goed voor. Meestal heb ik daardoor al een beeld van wat ik voor iemand kan doen. Onlangs leidde dat nog tot vrijspraak van iemand die met veel alcohol op had gereden, omdat er een fout was gemaakt in het alcoholonderzoek. Dat was voor deze cliënt heel belangrijk.

Ik wil eerlijk zijn

Kijk, op zo’n moment verdedig ik niet de daad, maar de dader. Ik ben open-minded. Ik vraag me wel altijd af: ben ik de goede belangenbehartiger voor deze cliënt? Twijfel ik daaraan, dan bespreek ik dat en zoeken we eventueel iemand anders binnen ons kantoor. Als ik na afloop van een zaak in de spiegel kijk wil ik altijd kunnen zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zat.

Alert en scherp

Ontspanning vind ik in gezelligheid met mijn vriend, met vriendinnen, met mijn kat en in hardlopen. Een grote passie van mij is toch wel muziek, zowel beluisteren als zingen. En ik doe graag aan yoga. Bij mijn werk ben ik altijd alert en scherp, yoga is dan heel ontspannend.”

Opleiding:

  • Nijmegen, master Strafrecht en Staats- en Bestuursrecht

Lidmaatschappen:

  • Lid van de Vereniging voor Bestuursrecht
  • Vereniging van Bibob advocaten (bestuurslid)

Neem contact op

Solange staat bestuursorganen, ondernemingen en particulieren bij in verschillende stadia van toezicht tot en met handhaving. Heeft u vragen? Stel die gerust aan haar.

T: +31204700177
E: s.drieshen@vantill.nl