Beleggingsschade – CFD-beleggingen

Van Till advocaten staat gedupeerde beleggers bij die via (malafide) beleggingsondernemingen hebben gehandeld in CFD’s.

Beperking verkoop CFD’s aan retailbeleggers/consumenten

Met ingang van 19 april 2019 heeft de Nederlandse toezichthouder AFM een verbod opgelegd van het verkopen van CFD’s met hoge hefbomen aan retailbeleggers. Dit verbod volgde op een eerder afgekondigd tijdelijk verbod van de Europese toezichthouder.

CFD’s zijn complexe speculatieve financiële producten waaraan hoge risico’s kleven. De gemiddelde consument heeft onvoldoende kennis en ervaring om in deze producten te handelen. In de praktijk blijkt dat het overgrote deel van de niet-professionele beleggers verlies maakt bij het investeren in deze producten. Deze verliezen kunnen hoog oplopen, omdat men bij het beleggen in CFD’s meer kan verliezen dan is ingelegd. Het door de AFM afgevaardigde verbod dient om consumenten beter te beschermen tegens de risico’s van het investeren in deze producten.

Helaas houden niet alle beleggingsondernemingen zich aan dit verbod. Met name beleggingsondernemingen gevestigd in Cyprus ronselen helaas nog veel particulieren – al dan niet via nepadvertenties – om te beleggen in CFD’s. Vaak worden deze particulieren onder druk gezet om gelden over te maken en/of een formulier te ondertekenen waarin staat dat de persoon handelt als een professionele belegger. Deze beleggingsondernemingen proberen zo de wetgeving te omzeilen.

Schade verhalen op beleggingsondernemingen

De beleggingsondernemingen die consumenten hebben gedupeerd doen er vaak alles om onder hun aansprakelijkheid uit te komen. Standaard wordt in procedures het verweer gevoerd dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is de zaak te behandelen. Uit de in de afgelopen jaren verschenen rechtspraak tussen Nederlandse consumenten en Cypriotische partijen volgt echter dat de Nederlandse consument gewoon bij de Nederlandse rechter terecht kan.

Inmiddels blijkt uit de eerste inhoudelijke uitspraken van de rechtbanken dat consumenten hun inleg terugbetaald moeten krijgen van beleggingsondernemingen, omdat in die gevallen sprake was van oneerlijke handelspraktijken.

Van Till advocaten adviseert in deze zaken en procedeert voor diverse gedupeerde beleggers bij verhaal van schade en wij kunnen helpen bij actie en/of een procedure tegen een buitenlands beleggingsonderneming. Wij werken bovendien samen met een op Cyprus gevestigd advocatenkantoor om ook lokaal actie te kunnen ondernemen.

Indien u in CFD’s hebt gehandeld en bent gedupeerd bespreken onze advocaten Marius Dekkers en Aurea Mayland graag uw zaak met u om te bekijken welke opties er zijn om schade te verhalen.