Verbod op verkoop van binaire opties en CFD’s – wat u moet weten als u toch heeft geïnvesteerd

Vanaf 19 april 2019 geldt in Nederland een verbod op de verkoop van binaire opties en CFD’s (contracts for difference) aan retailbeleggers (niet-professionele beleggers). Het Nederlandse verbod is afgevaardigd door de AFM (zie website) en volgt na eerdere tijdelijke maatregelen van de Europese autoriteit ESMA. Het verbod geldt zowel voor beleggingsondernemingen in Nederland als ondernemingen die gevestigd zijn in andere EU-lidstaten maar in Nederland opereren.

Complexe producten – hoge risico’s

Binaire opties en CFD’s zijn complexe financiële producten waaraan hoge risico’s kleven. Het gaat bijvoorbeeld om niet-eenvoudige speculatie op wisselkoersen. In de praktijk blijkt dat het overgrote deel van de niet-professionele beleggers verlies maakt bij het investeren in deze producten. Het door de AFM afgevaardigde verbod dient om consumenten beter te beschermen tegens de risico’s van het investeren in deze producten.

Bent u benaderd om te investeren in binaire opties en heeft u deze producten gekocht? Dit kunt u doen!

In de praktijk blijkt dat niet alle belegginsondernemingen zich houden aan het Nederlandse verbod. Heeft u toch geïnvesteerd in binaire opties of CFD’s? De afspraken die u met de beleggingsonderneming heeft gemaakt zijn dan nietig. Dit betekent dat u in veel gevallen aanspraak kunt maken op terugbetaling van uw inleg.

Boilerrooms – oplichting

Online is een groot aantal partijen actief die diverse investeringsmogelijkheden aanbieden. Naast dat soms producten in strijd met het Nederlandse verbod worden verkocht zijn ook zogenaamde boilerrooms actief. Dit zijn bedrijven die – vaak vanuit callcenters en op agressieve wijze – aandelen of andere financiële producten aanbieden die achteraf niet blijken te bestaan of waardeloos blijken (klik hier voor toelichting). Wanneer u slachtoffer bent geworden van een boilerroom is het vaak lastig om uw schade te verhalen, doordat betrokken partijen meestal in het buitenland zijn gevestigd en gebruik maken van ondoorzichtige constructies. In de praktijk blijkt het voor consumenten bovendien vaak lastig om vast te stellen of sprake is van reële producten of niet.

Schade verhalen

Heeft u geïnvesteerd in binaire opties of bent u het slachtoffer geworden van een boilerroom? Onze advocaat Marius Dekkers kan met u bekijken wat de opties zijn om uw schade te verhalen. Om de kans op succes te vergroten werken wij bovendien samen met vaste partners die actief zijn op het gebied van forensisch onderzoek en advocaten die zijn gevestigd in andere lidstaten van de EU en daarbuiten.