Cash back bij boeken: Geen strijd met de vaste boekenprijs

Wanneer er door een derde middels een zogenaamd cash back-systeem korting op boeken wordt gegeven, is dit volgens Hoge Raad niet in strijd met de Wet op de vaste boekenprijs. Een verademing voor boekverkopers en cash-back website splinq.nl: er kunnen weer met een gerust hart via de website boeken worden aangeboden. Maar wanneer en waarom is dit geen overtreding van deze wet? De boeken worden uiteindelijk toch echt voor een lagere prijs verkocht.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe splinq.nl werkt. Via splinq.nl is het voor consumenten mogelijk om allerlei producten (niet beperkt tot boeken) te kopen. Iedere keer dat er een aankoop wordt gedaan via de website wordt er door de consument een tegoed opgebouwd. Zodra het tegoed 15 euro bedraagt, kan het tegoed door de consument worden opgenomen (de cash-back; hij krijgt zijn geld terug). Wanneer er dus boeken worden gekocht via splinq.nl krijgt de consument door de cash-back uiteindelijk zijn boeken voor een lagere prijs.

Het Commissariaat van de Media, dat belast is met de handhaving van de Wet op de vaste boekenprijs, vond dat de boekverkopers door te adverteren op de website in strijd handelden met het verbod de prijzen van boeken te bepalen. De consumenten betaalden toch echt een lagere prijs voor de boeken. Wat het Commissariaat echter over het hoofd zag, was dat de consumenten wel degelijk aan de boekverkoper de vaste boekenprijs betaalden. Pas later kreeg de consument van splinq.nl, een derde, het opgespaarde tegoed uitbetaald dat de korting met zich bracht.

Dat het tegoed bestond uit de door de boekverkoper aan splinq.nl betaalde advertentiekosten deed volgens de Hoge Raad niet ter zake: de verantwoordelijkheid van de boekverkoper om de vaste boekenprijs toe te passen strekt zich niet zover uit dat zij moet controleren hoe splinq.nl haar advertentie inkomsten besteedt.

Deze uitspraak is een duidelijke inperking van de reikwijdte van de Wet op de vaste boekenprijs. Waarschijnlijk zullen meer boekverkopers nu de cash-back mogelijkheid bij een derde aangrijpen om hun boeken te promoten. Of dat wenselijk is, geen idee, het is in ieder geval een mooie gelegenheid om de vaste boekenprijs ter discussie te stellen.