Na een internationale studie een internationale carrière? De juridische haken en ogen in een globaliserende wereld

13 januari 2015

Ina Brouwer

Compliance

Het is tegenwoordig heel normaal als jongeren een half jaar of langer in het buitenland gaan studeren. In zo’n geval wordt alles goed geregeld door universiteit of hogeschool, maar wie doet dat als je daarna voor een tijdje in datzelfde buitenland wilt werken of misschien toch door wilt studeren? Wat kan er wel en wat kan er niet? Moet je verhuizen of kan je zomaar en tijdje weg zonder verhuisbericht?

Als moeder van een internationaal georiënteerde dochter – eerst University College Utrecht, toen Berkeley California en daarna Filmschool in London – weet ik dat er aardig wat haken en ogen zitten aan zo’n avontuurlijk pad. Zelfs meer dan je denkt. Wanneer moet je verhuizen en welke rechten verlies je daarmee? Hoe zit het met je verzekeringen, betaling van belastingen of je zorgtoeslag bij verblijf in een EU land? En hoe werkt het buiten de EU? In welke beroepen zijn er meer mogelijkheden om langer in het buitenland te blijven en in welke juist niet? Het zijn vragen die voor jongeren steeds belangrijker worden, zeker in studies met een toekomstperspectief op internationale banen.

Overigens geldt het vraagstuk ook voor Nederlandse bedrijven die buitenlandse werknemers willen aantrekken. Wanneer vallen ze onder de Nederlandse sociale zekerheid, pensioenwetgeving, belastingwetgeving en wanneer juist niet? In toenemende mate kloppen bedrijven en werknemers aan voor advies. Dat betekent voor ons: dagelijks op de hoogte blijven, want dit deel van het internationale (zeker het Europese) recht is sterk in ontwikkeling. Europese richtlijnen, Nederlandse wetgeving, bilaterale verdragen etc.

Dus: ouders met studerende kinderen of bedrijven met (toekomstige) internationale werknemers  –  laat je adviseren en maak een afspraak! Wij zoeken graag de beste juridische mogelijkheden op voor een internationale praktijk zonder problemen. Tenslotte is dat de toekomst!