Is de transferdeadline ook echt een deadline?
Voor spelers die in een uitzichtloze situatie zijn geraakt bij hun club is het altijd zweten: de transferdeadline. Komen ze nog ergens aan de bak of wordt het weer de bank? Spelers hebben, zoals de meeste voetballiefhebbers wel weten, maar twee keer per jaar de mogelijkheid om van club te veranderen. Deze eerste mogelijkheid is de ‘transferwindow’ in de zomermaanden. Deze ‘window’ duurt twaalf weken en eindigt vaak aan het begin van het voetbalseizoen. De tweede transferperiode is in het midden van het seizoen en duurt maar vier weken. Voor spelers die van club willen veranderen staat de transferdeadline – de laatste dag van de transferwindow – met rood omcirkeld in de agenda, want na deze dag is het in principe niet meer mogelijk om van club te veranderen tot de volgende transferperiode. Of staat de deur soms toch nog op een kiertje?
Inderdaad…. voor de speler die tijdens de transferwindow geen perspectieven meer ziet bij zijn club, is er nog een mogelijkheid om na deze periode van club te veranderen. De ‘grondwet’ van de transfers, the FIFA regulations on the status and transfer of players, noemt deze mogelijkheid echter niet expliciet. In de regelgeving wordt alleen gesteld dat spelers in principe alleen van club mogen veranderen tijdens de transferperiode. Hier wordt een uitzondering op gemaakt als het contract van de speler afloopt voor het einde van de transferwindow. Deze clubloze speler mag zich dan ook na de transferperiode laten registreren bij een club.
Een voorbeeld is oud-Ajacied Christian Poulsen. Zijn contract bij Ajax liep afgelopen zomer af. Momenteel is hij nog steeds op zoek naar een club. Hij is hierbij echter niet gebonden aan de transferwindow, omdat zijn contract bij Ajax voor het einde van de afgelopen transferdeadline afliep. Hierdoor kan hij zich nu ook de komende maanden nog laten registeren bij een club, terwijl de transferperiode formeel dus voorbij is.
Als een speler wel een doorlopend contract heeft, heeft hij een probleem als hij in een uitzichtloze situatie bij zijn club zit en er niet in is geslaagd tijdens de transferperiode weg te komen. In dat geval moet hij zijn tijd – soms letterlijk – ‘uitzitten’ tot de volgende transferperiode zich aandient. Hij mag zich dan niet tussentijds bij een andere club laten registreren.
Vaak zien spelers en clubs zo’n situatie wel aankomen. Beiden hebben daar natuurlijk geen belang bij en dus worden dan de handen nog wel eens in een geslagen voor een creatieve oplossing. Deze houdt in dat speler en club in goed onderling overleg het nog doorlopende contract voor het einde van de transferperiode ontbinden. In dat geval, als de speler vanaf dat moment dus contractvrij is, mag hij zich ook na het verstrijken van de transferperiode laten registreren bij een andere club. De uitzonderingsgrond voor spelers waarvan het contract afloopt, geldt dus ook voor spelers waarbij het contract met wederzijds goedvinden – en voor het einde van de transferperiode – wordt beëindigd.
Vereist is dus dat er actie wordt ondernomen tijdens de transferperiode. De speler moet in deze periode met de club overeenkomen dat het contract wordt ontbonden. Bij een speler die uit de gratie is geraakt en waarvan het salaris op de begroting drukt, wordt deze medewerking regelmatig verleend – vaak ook uit welbegrepen eigenbelang van de club.
Voorbeelden van spelers die van een dergelijke constructie gebruik hebben gemaakt, zijn daarom makkelijk te geven. Zo heeft Otman Bakkal zijn contract bij Dinamo Moskou met wederzijds goedvinden laten ontbinden tijdens de transferperiode. Op 16 september 2013 – buiten de transferwindow dus – tekende Bakkal een contract bij Feyenoord, waardoor hij alsnog ‘onderdak’ vond. Recentelijk heeft Melvin Platje ook gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Op 31 augustus jongstleden heeft hij zijn contract bij Neftchi Baku uit Azerbeidzjan laten ontbinden. Hij is nu nog steeds op zoek naar een nieuwe club, maar heeft door de ontbinding van zijn contract tijdens de transferperiode meer tijd om deze te vinden. De spelers die ook gebruik willen maken van deze mogelijkheid moeten nog even geduld hebben. De transferdeadline was 1 september jongstleden, waardoor in ieder geval tot de volgende transferperiode in januari gewacht moet worden.