Kritiek op asbestdakenverbod 2024
Al eerder blogde ik over het verbod op asbestdaken. Het ontwerpbesluit tot wijziging van het Asbestverwijderingsbesluit 2015 omvat het verbod op asbestdaken vanaf 2024. Indien men na die tijd toch nog een asbestdak heeft, dan kan men worden verplicht het asbestdak te verwijderen en daarbij een dwangsom opgelegd krijgen.
De Raad van State heeft al over het ontwerpbesluit geadviseerd. In het kort komt het advies erop neer dat de grondslag van het ontwerpbesluit in de wet Milieubeheer moet worden verduidelijkt. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft te kennen gegeven dit advies op te volgen en het wetsvoorstel zal naar verwachting pas in 2017 naar de Tweede Kamer worden gezonden.
Subsidieregeling verwijderen asbestdaken
Voor het verwijderen van asbestdaken kan vanaf 4 januari 2016 subsidie worden aangevraagd door particulieren, (agrarische) ondernemingen, non-profit organisaties of overheden. De subsidie bedraagt EUR 4,50 per m2 verwijderd asbestdak met een maximum van EUR 25.000,-. Dit bedrag lijkt niet voldoende voor het verwijderen van vierkante meters asbest. Bovendien ligt er dan nog geen nieuw dak op.
Versnelde sanering van asbestdaken
Eerder deze maand, op 2 juni 2016, heeft de Staatssecretaris een bijeenkomst gehouden om afspraken te maken over versnelde sanering van alle asbestdaken in Nederland. Ook verscheen al eerder van de hand van LTO Noord Advies, Rombou en Flynth een rapport “financiële drijfveren agrariërs voor versnelde asbestsanering”.
Kritiek op het asbestdakenverbod
Dat niet iedereen het eens is met het verbod op asbestdaken blijkt duidelijk uit het pamflet “Laten we eindelijk normaal doen over asbest” waarin onder meer wordt gesteld dat de verhouding tussen de kosten en de baten van grootschalige asbestsanering scheef is. Hoogleraar Ira Helsloot is het dan ook niet eens met het besluit om vanaf 2024 asbestdaken te verbieden en noemt het “weggegooid geld voor schijn veiligheid” zo berichtte de Volkskrant op donderdag 2 juni 2016.
Vooralsnog houdt de Staatssecretaris voet bij stuk en staat zij achter het besluit. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Heeft u vragen of wilt u weten wat het verbod voor u betekent, neem dan gerust contact op met Kim Aupers via onderstaand contactformulier.